72565264 // ung@fredensborg.dk
story image

13 unge klar til at rykke ud som læsekorps

Skrevet af: Author

Et diplom og et håndtryk fra borgmesteren markerede sidste tirsdag i Nivå Centret, at 13 unge fra Fredensborg Kommune nu er uddannede til at styrke læsning for mindre børn og unge i kommunen.

De unge er en del af projektet 'Det unge læsekorps', som er et samarbejde mellem Fredensborg Bibliotekerne, UngFredensborg og en række af kommunens SFO’er. 

Her er unge fra 8. klasse fra Fredensborg og Nivå blevet ansat i fritidsjob og uddannet til at varetage to forskellige læseforløb for yngre børn på kommunens skoler.

Projektets formål er at sprede læselyst blandt børn og unge. Og det er der god brug for. Børn og unges læseevner og læselyst er nemlig udfordret og lavere end tidligere, viser nyere undersøgelser.

- Jeg glæder mig til at inspirere yngre børn til at læse mere. Jeg tror, at vi som lidt ældre elever har en god forbindelse til de mindre børn på skolerne, og at vi måske kan forbinde læsning med noget fedt og sjovt, siger Mathilde i en pressemeddelelse fra Fredensborg Bibliotekerne.

Hun er en én af de unge, der netop er blevet ansat og uddannet i det unge læsekorps, som er blevet uddannet til at stå for to forskellige forløb: Et 1:1-læseforløb med et barn fra indskolingen, der kaldes ”læsemakker” og et gruppe-forløb for elever på mellemtrinnet, der kaldes ”guidet fælleslæsning”. 

Starter efter sommerferien

Forløbene rulles ud efter sommerferien på skoler i Fredensborg og Nivå. Og det handler om at gøre læsning til noget sjovt og hyggeligt, er de unge enige om.

- Jeg håber at gøre læsning til noget hyggeligt og sjovt for børnene. Læsning er for mig et sted, hvor man kan fordybe sig og finde ro, og det vil jeg gerne dele med andre, siger Muhammed, der skal læse sammen med elever fra Nivå Skole.

Flere af de unge istemmer, at læsning kan give ro, fordybelse og måske endda bedre trivsel.

- I det her projekt håber vi at lave nogle fællesskaber og skabe læseglæde, uden at det handler om at man skal testes i, hvor god man er til at læse. Og så er det et fællesskab og en aktivitet væk fra skærme og sociale medier,” siger Mathilde.